DSW begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan.

“Trots. Dat ben ik als ik ons product in de winkel zie”

donderdag 8 oktober 2015

Helemaal op elkaar ingespeeld, professioneel en hecht: dat is het DSW-team dat bij IIC in huis dagelijks een prachtig product voor Secrid maakt. Ruim tweeduizend exemplaren gaan er per week door de vaardige handen van het negenkoppige team: luxe leren portemonnees met cardprotector. In drie verschillende kleuren.

Bij binnenkomst op de werklocatie van IIC is het meteen duidelijk: als een geoliede machine gaat het Secrid-team hier te werk. Snel, vaardig en met kennis van zaken verwerkt de DSW-ploeg dagelijks de losse lappen leer tot een mooi afgewerkte portemonnee met uitstraling. Het is precisiewerk: de speciale naaimachine vergt concentratie. De naald ervan alleen al kost zestig euro. En ook het product is kostbaar. Volgens teamlid Rob is het werk gevarieerd en minder eenvoudig dan hij bij DSW gewend was. “We werken hier heel zelfstandig. We denken mee, helpen elkaar en hebben veel eigen verantwoordelijkheid. Dat is prettig. We maken met elkaar een compleet product. Dat zich vanuit losse onderdelen opbouwt. Je ziet het onder je handen ontstaan.”

Waarde

Volgends werkbegeleider Ruud Toonen kan iedereen alle taken doen. “Dat maakt het proces flexibel. Maar ieder heeft ook eigen kwaliteiten en voorkeuren. Daar houden we rekening mee. Zo kunnen Nella en Ashok goed naaien. En Sharon kan heel snel en secuur draden wegknippen. Dan is onze insteek: zet de goede mensen op de juiste plek. En laat iedereen in zijn waarde. Dat werkt goed en efficiënt. Inmiddels zijn we goed op elkaar ingespeeld en werken we echt als groep. Er komt binnenkort nog iemand bij en de productie moet nog wat omhoog. En soms werken we vooruit, zodat we geen stress hebben als collega’s met vakantie zijn. Maar de meesten van ons komen lachend binnen en gaan lachend weer naar huis.”

Mooie mix

De ploeg telt hele verschillende mensen van diverse niveaus. Allemaal hebben ze eerst bij DSW gewerkt. Ook voor Ruud bekend terrein. “De groep mag voor mij nog wel iets groter, met iets meer dynamiek. Dan is het nog leuker als je vooruitgang ziet.” Volgens Rob zet iedereen zich in om er iets moois van te maken. “We vervangen elkaar en springen bij als het nodig is. Dat biedt afwisseling. Naast hard werken is er ook tijd voor een lolletje. Een mooie mix van hard werken en dollen met elkaar. Het is leuk om aan een product te werken dat je in de winkel terug ziet. Het is een mooi, duur artikel. En dan voel ik me trots als ik het in de winkel zie liggen.”

Organisch team

Voor zijn collega’s bij DSW heeft Rob een tip: doe vooral je best! De meeste mensen die hier werken zijn benaderd. Dus laat zien wat je kunt. Ik ben hier veel meer betrokken bij mijn werk. Denk mee. En werk veel zelfstandiger. Wat ik ook leuk vind is dat we met hele verschillende mensen samenwerken. En toch een hecht team zijn. Soms hoor je vanuit een management: je moet een team vormen, dat is belangrijk. Maar hier is het gewoon zo. Dat team heeft zich vanzelf gevormd en dat is super leuk!”

DSW-team voor Secrid

Het DSW-team voor Secrid, onder aanvoering van werkbegeleider Ruud Toonen, bestaat uit: Rob, Nella, Sharon, Ashok, Ivo, Marcel, Marco, Pietje, Roxanne.

« Terug naar overzicht