DSW begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan.

Statushouders doen werkervaring op

maandag 14 maart 2016

Begin maart startte de gemeente Zoetermeer samen met DSW een traject voor vijf jonge statushouders. Deze jonge voormalige vluchtelingen volgen voor 20 uur per week een opleiding bij de gemeente Zoetermeer. De overige 20 uur per week gaan zij aan de slag bij Designstar, het werkleerbedrijf bij DSW in huis. Het totale traject duurt drie maanden.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat statushouders op deze manier werkervaring kunnen opdoen en tegelijkertijd cursussen volgen. De cursus is bijvoorbeeld een inburgeringscursus of een cursus Nederlandse taal. Hierdoor doen ze kennis en werkervaring tegelijk op. Op de werkvloer leren ze bovendien sneller de Nederlandse taal en de Nederlandse cultuur. Consulenten van de gemeente Zoetermeer begeleiden de statushouders. Een voorman van DSW ondersteunt hen. Het doel van dit eerste traject is ervaringen op te doen voor de instroom van meer statushouders in de komende maanden.

Wat is een statushouder?

Een statushouder heeft de hele asielprocedure doorlopen en heeft vervolgens een verblijfsvergunning gekregen voor vijf jaar. Elke gemeente in Nederland moet verplicht jaarlijks een aantal statushouders huisvesten. Voor de gemeente Zoetermeer is dat in 2015 205 statushouders. (Bron COA)

« Terug naar overzicht