DSW begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan.

Oefenen met nieuwe serie handgebaren

maandag 30 maart 2015

Ruim 50 collega’s bij DSW zijn doof of slechthorend. Voor DSW is doof zijn geen enkel bezwaar. Om het begrip tussen dove en horende medewerkers te vergroten, ontwikkelde de werkgroep Drempels Weg drie jaar geleden 52 borden waarop zij telkens één handgebaar uitleggen. De werkgroep vond het weer eens tijd om een aantal nieuwe gebaren te laten zien. Van de 52 ‘oude’ gebaren blijven er 25 bestaan. Ze werkten 20 nieuwe gebaren uit op een bord.

Woord van de week

Vanaf vandaag staan de nieuwe borden, bijvoorbeeld met het gebaar voor ‘informatie’, op de ontvangstbalie bij DSW. Ook hangen we de borden bij Kwekerij de Sionsgaerde en IIC op. Elke week staat er één nieuw handgebaar centraal.

Liplezen

Een foto op de borden laat zien hoe je je handen moet houden. Daaronder staat een korte toelichting op de beweging in tekst. Een tip: spreek het woord voor de duidelijkheid altijd uit terwijl je het gebaar maakt. Zo maak je het eenvoudiger voor medewerkers die kunnen liplezen.

Fijne samenwerking

DSW richtte de werkgroep Drempels Weg op om de samenwerking tussen dove en horende collega´s zo fijn mogelijk te maken. De werkgroep, die bestaat uit dove en horende collega’s, ontwikkelde in 2011 het Woordenboek Nederlands met gebaren. Op de website van DSW vind je ook instructiefilms met gebaren.

Oefen je mee met de nieuwe serie handgebaren?

 

« Terug naar overzicht
14 gebaar van de week informatie