DSW begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan.

Kentalis leert DSW gebarentaal

dinsdag 7 juli 2015

In juni 2015 kregen DSW-medewerkers les in gebarentaal. De maand begon met een introductietraining voor medewerkers van Kwekerij de Sionsgaerde. Medewerkers uit Zoetermeer volgden hun voorbeeld. Kentalis bracht hen geheel belangeloos de basishandgebaren bij. Iedereen was enthousiast.

Kentalis is dé specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs voor wie communiceren of horen niet vanzelfsprekend is. De dove en horende medewerkers vonden het fijn dat er aandacht was voor de omgang met dove mensen en het gebruik van gebaren. Vooral dat ze nu in gebaren met elkaar kunnen praten, is een groot voordeel.

Zichtbaar voor iedereen

De docent gaf aan dat de gebaren voor iedereen zichtbaar moeten zijn. Daarom houdt DSW de gebaren levend. Zo staat iedere week het ‘gebaar van de week’ op de balie in Zoetermeer en in de kantine van de Kwekerij. De werkgroep ‘nieuwe drempels weg’ maakt twintig aanvullende borden en wil de gebaren ook bij de werkleerbedrijven introduceren.

Positief confronterend

Laura Heijmans over de training: “Ik vond het informatief en confronterend op een positieve manier. Ik heb nu een veel duidelijker beeld van hoe een doof of slechthorend persoon dingen ervaart. En ook wat ik wel en niet moet doen als ik wil communiceren. Vooral iemand aan blijven kijken is erg belangrijk zodat hij/zij goed kan volgen wat je doet en ‘zegt’. Deze training heeft me enthousiast gemaakt om meer met gebarentaal te doen. Zo kan ik beter communiceren met mijn collega’s.”

« Terug naar overzicht
CIQ8o64UEAAJJE2