DSW begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan.

Inspirerend bezoek van staatssecretaris Klijnsma

donderdag 13 maart 2014

Staatssecretaris Jetta Klijnsma bracht maandag 10 maart een bezoek aan leerwerkbedrijf DSW in Zoetermeer. Klijnsma was vol bewondering voor de initiatieven van ondernemers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen. De PvdA Zoetermeer presenteerde tijdens het bezoek een plan om mensen aan werk te helpen en armoede te bestrijden.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kreeg een rondleiding bij Designstar, bezocht de training Sterk op het Werk, beantwoordde vragen van medewerkers en ging met hen in gesprek. “Werkgevers en werknemers moeten de deur veel wijder open zetten voor mensen met een beperking. Het gaat om gelijke kansen voor iedereen,” zegt Klijnsma. DSW-directeur Remco Wijnia vertelde over de maatregelen om de overhead-, vervoers- en huisvestingskosten terug te brengen. “We trekken externe werkgevers aan en indien mogelijk laten we hen interne ruimte huren en dan leveren wij de medewerkers.”

Normaalste zaak

HABO GWW is zo’n bedrijf dat al jaren met DSW samenwerkt. Ronald Baptiste, directeur van HABO GWW, zet 20 procent in op social return. Dat is er voor zorgen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid worden naar een reguliere baan. “Hiervoor moet je wel een ongekende motivatie hebben, want de politiek maakt soms onlogische keuzes”, zegt hij. “Initiatieven worden niet direct beloond en de lat komt steeds hoger te liggen.” Toch blijft het voor hem de normaalste zaak van de wereld om mensen met een beperking aan werk te helpen.

Ontwikkelen

Tijdens het werkbezoek aan DSW presenteerde de PvdA in Zoetermeer het plan ‘Pact voor werk, tegen armoede’. Daarin staan concrete maatregelen om mensen in Zoetermeer aan een baan te helpen en armoede te bestrijden. “Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen we verder helpen”, zegt PvdA-lijsttrekker in Zoetermeer, Taco Kuiper. “We willen er voor zorgen dat DSW meer mensen kan helpen aan een baan. Nu is er een wachtlijst, dat willen we oplossen.” De staatssecretaris benadrukt dat het goed is dat DSW niet alleen beschut werk aanbiedt, maar ook zorgt dat medewerkers zich ontwikkelen.

Meedoen met de samenleving

Designstar, dat een ruimte huurt binnen DSW, verwerkt jaarlijks miljoenen plantenetiketten voor de groenmarkt. Dit bedrijf is onderdeel van de Starre Group uit Boskoop. Vanuit DSW werken er momenteel 150 medewerkers voor Designstar. De staatssecretaris was zichtbaar onder de indruk: “Dit initiatief laat zien dat het normaal is dat ook mensen met een beperking werkzaam zijn bij reguliere bedrijven en meedoen met de samenleving.”

Weerbaar en zelfverzekerd

Bij de training Sterk op het Werk ging de staatssecretaris met medewerkers in gesprek over de persoonlijke meerwaarde van deze training. Sommigen gaven aan hierdoor beter om te kunnen gaan met conflicten en beter voor hun mening uit durven te komen. Trainster Anita Hellemons: “Deze training maakt medewerkers weerbaarder en zelfverzekerder voor de arbeidsmarkt.”

 

« Terug naar overzicht
Jetta Klijnsma.4 web Jetta Klijnsma.2 web Jetta Klijnsma.3 web