DSW begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan.

Campagne Drempels Weg van start

woensdag 23 november 2011

Op donderdag 24 november start de campagne Drempels Weg bij DSW. Tijdens een roadshow langs de verschillende locaties zal het DSW Woordenboek Nederlands met Gebaren worden gepresenteerd. Het woordenboek bevat een flinke verzameling veelgebruikte gebaren. Daarnaast zal het eerste ‘gebaar van de week’ worden onthuld door leden van de werkgroep Drempels Weg.

Drempels Weg

Bij DSW werken ruim vijftig dove en slechthorende collega’s. Zij hebben het niet altijd even gemakkelijk. Want hoe kunnen zij communiceren met horende collega’s die geen gebarentaal beheersen? Hoe krijgen zij te ‘horen’ wat er binnen het bedrijf aan de hand is? Daarom heeft DSW de campagne Drempels Weg in het leven geroepen.

Horende collega's

Hetzelfde geldt voor de horende medewerkers van DSW. Zij weten niet altijd hoe zij met hun dove en slechthorende collega’s om moeten gaan. Want hoe kunnen zij een gesprek met hun dove en slechthorende collega’s voeren? Hoe kunnen zij hen vertellen welke werkzaamheden er gepland staan?

Boek en dvd

Daarom ben ik ontzettend trots op het DSW Woordenboek Nederlands met Gebaren. Dit woordenboek bevat een flinke verzameling veelgebruikte gebaren. Zoals ‘vergadering’, ‘pauze’ en ‘controleren’. Met foto’s en een korte omschrijving beschrijft het boek hoe elk gebaar eruit ziet. Een instructiefilm toont 'goede' en 'foute' situaties. De gebaren zijn uitgebreid te zien op de dvd.

Prachtig resultaat

Twee partijen hebben het woordenboek gemaakt. Ten eerste onze eigen werkgroep Drempels Weg. Deze werkgroep heeft één belangrijk doel: de communicatie tussen dove/slechthorende en horende collega’s te verbeteren. Ook ons P&O handboek Doven & Slechthorenden moet de samenwerking bevorderen. Ten tweede heeft Auri Signum Mani, het bedrijf van Nienke Fluitman, docent Nederlandse Gebarentaal, aan het woordenboek meegewerkt. Bij deze wil ik beide partijen hartelijk bedanken voor hun inspanningen en dit prachtige resultaat!

Fijnere werkplek

Ik hoop dat wij met z’n allen enorm veel gebruik van het woordenboek gaan maken. Zodat straks iedereen zich verstaanbaar kan maken. Zo krijgen we nog meer begrip voor elkaar. En wordt DSW voor alle medewerkers een nog fijnere werkplek.

Laat zien wat je zegt!

Remco Wijnia

Algemeen Directeur

 

 

« Terug naar overzicht