DSW begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan.

Tentoonstelling laaggeletterdheid geopend in centrum Zoetermeer

maandag 4 september 2017

Op 1 september jl. opende wethouder Vugs midden in het stadshart van Zoetermeer een fototentoonstelling over laaggeletterdheid. De tentoonstelling bestaat uit zes levensgrote billboards met daarop persoonlijke brieven van twaalf mensen over hun ervaring met laaggeletterdheid. Ook wethouder Vugs schreef een eigen verhaal over taal, dat nu op een van de billboards te lezen is.

Tentoonstelling laaggeletterdheid geopend in centrum ZoetermeerWethouder Vugs onthult tentoonstelling
Wethouder Isabelle Vugs schrijft in haar brief: “Ik zie als wethouder onderwijs wat het voor mensen betekent als zij de schaamte achter zich durven laten en de stap maken om aan hun laaggeletterdheid te werken. Er gaat dan een wereld voor hen open. En als ze dan uiteindelijk hun diploma in handen hebben zijn ze trots. Op hun diploma, maar vooral trots omdat ze de stap gemaakt hebben. Ik heb veel respect voor hen. Ze moeten vaak een lange moeilijke weg gaan en hebben onze steun daarin nodig. Laten we die geven.”

Twaalf keer aandacht voor laaggeletterdheid
Behalve wethouder Vugs staan er nog elf andere personen op de billboards. Een aantal was laaggeletterd en heeft de stap gezet om een cursus te volgen. In een brief vertellen zij wat het betekent om te kunnen lezen en schrijven. Voor hen is het een verrijking van hun wereld. Veel mensen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze niet goed kunnen lezen en schrijven, omdat ze zich er voor schamen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassen moeite met lezen, schrijven en rekenen. De tentoonstelling vraagt extra aandacht voor laaggeletterdheid. De billboards stonden al eerder in Tilburg, Helmond, Rotterdam, Zwolle en Breda en zijn nu tot en met 25 september in het centrum van Zoetermeer te zien.

Meer informatie over de week van de alfabetisering of laaggeletterdheid? www. stichtinglezenenschrijven.nl of download hier de startkrant met thema laaggeletterdheid. 

Bron: stichting lezen en schrijven

« Terug naar overzicht