DSW begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan.

Oude mobieltjes krijgen 2de leven in Malawi

dinsdag 22 mei 2018

Afgelopen week zijn een aantal gereviseerde mobieltje meegegeven met Paulien en André naar Malawi. Deze mobieltjes zijn verzameld en gecheckt door Sociaal Werkbedrijf DSW in Zoetermeer. 

Malawi
Malawi ligt net boven het midden, aan de Oostkant van het Afrikaanse continent zo’n beetje ingeklemd tussen Tanzania, Zambia en Mozambique. Het is een land 3,5 keer zo groot als Nederland en met ongeveer hetzelfde aantal inwoners. Malawi heeft het grootste meer van Afrika maar staat ondanks de 700 kilometer lange en 40 kilometer brede watervoorziening, op een trieste 6e plek in de lijst van meest arme landen ter wereld.
Malawi wordt ook wel ‘The Warm Hart of Afrika’ genoemd. En dat is niet voor niets…. Niet alleen is het er 12 maanden achter elkaar, bloed verzengend heet, maar deze bijnaam is vooral te danken aan de ongekend vriendelijke en gastvrije bevolking.
En wat zijn wij verzot geraakt op dit vol natuurschoon, authentieke, arme, eenvoudige en toch ook zeer gecompliceerde stukje Afrika. En met wij bedoel ik Andre en Paulien. Twee oud-Alkmaarders, ongeveer in het midden van ons leven, die bewust kozen voor een onbekend avontuur.

Floja Foundation
De kleuterschool FloJa Foundation, is in 2007 ontstaan. Vanaf 2016 hebben wij, Andre en Paulien met veel plezier de regie op ons genomen. We raken meer en meer vergroeid en verknocht aan het land en haar gewoonten. Uiteraard verschijnt er geregeld een diepe frons, maar nog vaker een grote grijns op ons gezicht. Het leven hier is een uitdaging voor de gemiddelde Malawiaan en samen met hen knokken we voor een beter bestaan door kleuter onderwijs te bieden aan Malawiaanse kinderen. Op onze FloJa Foundation bieden we naast educatie en (basis) gezondheidszorg, ook 2 gezonde maaltijden per dag aan de 90 kinderen en de 15 man personeel.

Mobieltjes
Elk jaar brengen we een bezoek aan Nederland om een bezoek te brengen aan familie, vrienden en sponsors. De mensen die met ons dit mooie werk doen, spraken ons voorafgaande aan onze reis aan, met het verzoek of wij een mobieltje willen meenemen uit Nederland. Dan kunnen zij hun werk makkelijker doen. Goede mobieltjes zijn in Malawi moeilijk verkrijgbaar (slechte kwaliteit) en erg duur.  Dus deden we dit jaar via facebook een oproep voor ‘oude mobieltjes’ en hier kwamen heel veel reacties op. Ook van onze ‘oud-collega’ Ed Slatman. Hij mailde dat hij mogelijk een aantal smartphones voor ons zou kunnen regelen. En wat waren we blij toen Ed vorig week meer dan 10 smartphones meenam. Prima mobieltjes die in Nederland ‘oud’ zijn en in Malawi ‘het nieuwste van het nieuwste” zijn. Wij weten zeker dat we hiermee de mensen die ons helpen binnen en buiten het dorp, ongelofelijk blij kunnen maken. Onze grote uitdaging…..hoe gaan we ze distribueren….

Ed en medewerkers van Sociaal Werkbedrijf DSW in Zoetermeer. Ongelofelijk bedankt namens de dorpsbewoners in Ngara.

Meer weten over de FloJa Foundation kijk dan op www.flojamalawi.nl.

« Terug naar overzicht
Mobiel